Er en bil blevet skadet eller stjålet, beder forsikringsselskabet altid om at få samtlige nøgler til bilen. For hvad de færreste nok ved eller tænker over, er, at de nøgler, der hører til en bil, indeholder ganske mange og specifikke oplysninger om bilen. Hvis man har dem til rådighed, kan man udlede, hvor og hvordan bilen er blevet brugt. Ligesom man har bedre mulighed for at vurdere, om den forklaring, der er givet i forbindelse med et uheld, stemmer overens med de tekniske fakta.
»Det er en opgave, jeg har stor erfaring med,« fortæller forsikringsefterforsker Bjarne Jensen. »Når jeg ser en bilnøgle, kan jeg ret hurtigt finde frem til, om den har været brugt på den måde, som forsikringstageren fortæller. Og hvis jeg ikke selv er i stand til at finde svarene, findes der tekniske hjælpemidler, som helt entydigt kan afklare eventuelle tvivlsspørgsmål.«
Alle nøgler har nemlig en særlig udskåret profil på det, der hedder figurkammen. Når nøglen glider ind og ud af låsen dag efter dag i den tid, hvor man kører i bilen, sætter det nogle aftryk på nøglen. Dermed kan man se, hvilke nøgler der har været brugt eller blot ligget i en skuffe som reservenøgle.
Desuden er nøgler til moderne biler forsynet med en indbygget såkaldt transponder. Et lille rør eller chip, der er indstøbt i det sorte plastik, der som regel udgør den del af nøglen, hvor man holder, når man sætter nøglen i låsen. Denne transponder arbejder sammen med lige netop den ratlås, der er monteret i bilens ratstamme. Når nøglen kommer i forbindelse med låsen, udveksler nøgle og ratlås informationer, og kun hvis nøglens signal bliver godkendt af bilens låsemekanisme, går motoren i gang. Det er denne funktion, man kalder en ’startspærre’.
I de lidt dyrere bilmodeller er det tilmed en ’rullende’ kode, som nøglen skal reagere på, og som afgør, om nøglen bliver ’godkendt’. Fuldstændig som man kender det fra den tyske Enigma-kodning under 2. Verdenskrig. Denne teknik er også forklaringen på, at man ikke bare kan gå ind til en hvilken som helst nøglebar og få fremstillet en ny nøgle til sin bil, hvis man har mistet den. Det kræver besøg hos et autoriseret værksted eller en låsesmed, som vil forlange at se papirerne på bilen, inden man kan få en ny nøgle.
»I en transponderlæser kan man for eksempel få oplyst, om en bil har overskredet service. Eller hvornår nøglen sidst har været brugt. Nogle gange kan man konstatere, om det er manden eller konen, der har kørt bilen. I en sag om en BMW, der var blevet stjålet midt om vinteren i København, fik vi indleveret en nøgle, der kunne fortælle os, at den senest havde været brugt i et klima, hvor der var 20 graders varme. Sandsynligvis i ejerens fødeland langt mod sydøst,« siger Bjarne Jensen.