Det var lugten, der vakte interesse hos postmedarbejderne i lufthavnen i 2017. Der var på ingen måde tale om nogen liflig duft – tværtimod – og det blev værre og værre. Til slut lykkedes det at identificere, hvor stanken kom fra.
Det var en pakke, der var sendt som ekspreslevering, men den var blevet stoppet i tolden og modtageren havde ikke reageret på toldvæsenets henvendelse om fortoldning.
Ifølge papirerne indeholdt pakken et par støvler – men tolderne vurderede, at selv mange måneders intens brug ikke ville udvirke en lugt fra støvlerne som den, der generede deres hverdag. Derfor blev den relativt uanselige pakke på ca. 25 x 25 cm kørt gennem scanneren, hvor konturerne af nogle skeletter tonede frem på skærmen.
Det viste sig, at det var en død varan, der afgav den særdeles ucharmerende odør. Men også at pakken – ud over varanliget – indeholdt to meget, meget sultne men dog levende varaner af arten varanus varius – på dansk kaldet broget varan. Det er en art, der normalt kun lever i Australien, hvor der er totalt forbud mod at sende dem og andre dyr eller plantearter ud af landet.
Dyrene, der var cirka en meter lange, var blevet »rullet sammen« og lagt ned i hver sin stofpose, så de ikke kunne bide hinanden eller på anden måde komme i kontakt under den lange rejse halvvejs rundt om kloden.
En ekstra kontrol af papirerne viste, at der var gået 78 dage, siden de var afsendt fra Australien l mod Danmark. Modtageren af pakken var en mand, som ikke vakte den stor sympati hos hverken Miljøstyrelsen, der varetager den danske forvaltning af Washingtonkonventionen om beskyttelse af truede dyrearter, eller Københavns Byret, der behandlede sagen – og dømte ham til at betale en bøde på 130.000 kroner.
Når varanerne kunne overleve så længe uden hverken mad eller vand, skyldes det, at krybdyrs stofskifte kan skrues helt ned. Men der er altså grænser, som den døde varan dokumenterer.
Det var dyrlæge Mads Frost Bertelsen, der tog imod de to overlevende – og meget, meget sultne – varaner, da de kort efter befrielsen flyttede ind i København Zoo, hvor den ene fortsat trives og indgår i et avlsprogram, som haven har organiseret.
»Den anden døde desværre efter et stykke tid – sandsynligvis som følge af de belastninger af de indre organer, som den lange vej til Danmark har udsat dyret for,« fortæller Mads Frost Bertelsen.
Zoologisk Have er som regel det første sted, tolderne henvender sig, når der dukker eksotiske dyr op i forbindelse med smuglerier. Her er en del dyr gennem tiden blevet indlemmet i bestanden, eller Zoologisk Have har assisteret med at skabe forbindelse til andre dyreparker, hvor man vil modtage en slange, en edderkop, eller hvad der nu ellers kan være tale om.